ДИРЕКТЕН ВНОСИТЕЛ НА ХАВЛИЕНИ КЪРПИ И ХАЛАТИ

Спално бельо от бамбук

Posted by admin 28.04.2016 0 Comment(s)

 Прежди от бамбук започват да се правят в края на 20 век. Идеята е взаимствана от начина на производство на хартия от бамбукови влакна, използвана в древен Китай. Дори и сега по-голямата част от тази нова тъкан се прави в Китай.

 

 На първо място, появата на бамбуковото спално бельо не е нещо изненадващо.  Освен това не забравяйте, че бамбука не е дърво, а трева. А от тревисти растения като лен, памук и т.н. се изработва спално бельо от дълго време.

 

 Направената от бамбук прежда се класифицира към вискозните продукти. Това обяснява с факта, че в повечето случаи за нишките се използват естествени суровини –  влакната бамбук са нарязани с помощта на химичен процес. Следователно влакното е изкуствено и се отнася към вискозните продукти. Понякога вискозата я наричат най-естественото от всички синтетични влакна. Произвежда се с помощта на химичен процес, но спалното бельо от така произведен бамбуков плат не представлява никаква опасност за здравето.

 

 Има и механичен метод за производство на бамбукови влакна. Този метод отнема време и се състои в механично раздробяване на дървесни части от бамбуковите растения и след това с помощта на естествени ензими става хомогенна органична маса. От нея се разстегля преждата. Този метод не използва силни химикали. Получената преждата обаче е по-скъпа това прави и спалното бельо от този вид по-скъпо.

 

 Дължината на влакното от бамбук е от 15 до 20 см. Благодарение на петограмната си структура влакното се характеризира с присъствието на микро кухини. Спалното бельо с такава структура позволява абсорбирането на пот, която се изпарява доста бързо. Бамбуковите влакна имат висока антибактериална и ултравиолетова защита и изключително висока якост на опън. UV защитата е почти 100%. Според китайските учени, това се случва, защото бамбуковите влакна произвеждат отрицателни йони, които поглъщат ултравиолетовите лъчи.

 

 Бамбуковото спално бельо е с високи топлоизолационни качества. То ефективно предпазва организма от промените в температурата поддържа хладно в жегата и топло през зимата, и изсъхва бързо след намокряне.